Mesajul domnului Nicușor Roșca, prefectului județului Dolj, cu prilejul zilei de 24 ianuarie

Doamnelor și domnilor,
dragi români,

Sunt onorat să particip astăzi, în zi de sărbătoare, la scrierea unei noi file de istorie, când se împlinesc 162 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească. 24 ianuarie ne oferă răgazul să onorăm ceea ce am construit în ultimul secol și mai bine de jumătate, când a avut loc Unirea Principatelor Române.

Astăzi, când sărbătorim Mica Unire, rememorăm dorințele românilor, de o parte și de alta a Milcovului, de a fi împreună, de a înfăptui actul unirii prin solidaritate și sacrificiu. Unirea de la 1859 este strâns legată de alegerea ca domn al Moldovei și al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza, un moment ce a dat startul unei perioade de reforme și transformări, când două state au devenit unul singur.

Ziua Unirii Principatelor Române a fost un pas important, când vechile bariere ale politicii au fost doborâte și s-a pus umărul la o nouă graniță consolidată. În calitate de Prefect al Județului Dolj, sunt convins că iscusința elitelor vremii de atunci a făcut să se treacă peste toate obstacolele și să se înfăptuiască un act desăvârșit, proiectul unionist de la 1859.

La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!